Pigmentvlekken

Wat zijn pigmentvlekken?

Pigmentvlekken worden ook wel eens ouderdomsvlekken of levervlekken genoemd en het zijn variaties op sproeten en moedervlekken.

Melanine, het organisch pigment

Pigment is een kleurstof die geproduceerd wordt door melanineproductie. Op onze huid is dit zichtbaar als een bruin vlekje ten gevolge van blootstelling aan de zon. Pigmentvlekken komen voor in meerdere soorten en maten. Naarmate we ouder worden krijgen we meer pigmentvlekken door dat onze huid al langdurig (onbeschermd / onvoldoende beschermd) is blootgesteld aan de zon. Maar er kunnen ook pigmentvlekken ontstaan door de zwangerschap (gestimuleerd door het MSH (melanocyt stimulerend hormoon). 

Melanine is een organisch pigment, gevormd in de basale laag van de huid, dat uit een aminozuur wordt gevormd door de melanocyt tijdens de melanogenese. Blootstelling aan de zon is dus de meest voorkomende oorzaak voor het ontstaan van pigmentvlekken.

Voorkomen – verzorgen

Niet zonnebaden tijdens de warmste momenten van de dag. De zon vermijden of niet onbeschermd in de zon wandelen / werken / liggen.  Gebruik dagelijks een dagcrème met een SPF (Sun Protection Factor) van tenminste 15 en als je echt in de zon gaat liggen een SPF 50 voor het gelaat en het lichaam.  

Indien u toch al last heeft van pigmentvlekken dan biedt Beauty Expert hiervoor enkele mogelijke behandelingen aan die heel doeltreffend zijn:

1. Fruitzuur – peeling

Bij een AHA behandeling wordt de huid eerst grondig gereinigd en daarna wordt er een vloeistof op de huid aangebracht. Bij een peeling gaan we eerst een laagje vloeistof aanbrengen op de huid. Actieve stoffen in deze vloeistof halen de bovenste huidlaag weg waardoor oneffenheden verwijderd worden. Fijne lijntjes, acne of littekens worden minder zichtbaar en er wordt plaats gemaakt wordt voor een nieuwe, gezonde huid. Daarenboven worden de dieper gelegen huidlagen gestimuleerd.

Na een peeling is de huid meer gevoelig voor de zon. Daarom is een optimale bescherming noodzakelijk met een hoge zonnefactor.